Промислова характеристика плодів представників роду Berberis L.

  • Yu. V. Lykholat
  • N. O. Khromykh
  • T. Yu. Lykholat
  • M. I. Nedzvetska
  • O. A. Lykholat
  • I. V. Bilyk
  • O. M. Bobrova
Ключові слова: представники роду Berberis L., характеристика плодів, насіннєва здатність, антиоксидантна здатність плодів, перспективні види

Анотація

Проведено порівняльний аналіз плодо- та насіннєвої здатності представників роду Berberis L., що зростають в умовах ботанічного саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара. Довжина насіння варіювала від 4,5 мм (B. сanadensis) до 5,2 мм (B. declinata, B. amurensis), ширина – від 1,8 мм (B. amurensis, B. vulgares)  до 2,1 мм (B. coreana). Найбільша маса 1000 шт. насінин відмічена у B. coreana. При порівнянні рівня загальної антиоксидантної здатності рослин найвищі показники були характерні для  плодів B. koreana та B. x declinata, що перевищувало показники інших видів у 1,7–1,9 рази. Відносно низька концентрація антиоксидантів у плодах B. amurensis компенсується більшою масою плодів цього виду.

Посилання

1. Бельтюкова.С. В., Степанова А. А., Ливенцова Е. О. Антиоксиданты в пищевых продуктах и методы их определения. Вісник ОНУ. Хімія. 2014. Том 19, вип. 4(52) С. 16 – 30.
2. Еколого-біогеохімічні маркери життєвого стану деревних рослин лісових культурфітоценозів в умовах степу та промислового регіону. Савосько В. М., Квітко М. О., Лихолат Ю. В., Григорюк І. П., Богач Є. М., Якубенко Б. С. Наук. вісн. НУБіП України. Біологія, біотехнологія, екологія. 2017. Вип. 270. С. 44–53.
3. Закономірності адаптації аборигенних та інтродукованих видів деревних рослин до мінливих умов степового Придніпров’я: Монографія. Лихолат Ю. В., Хромих Н. О., Шупранова Л. В., Коваленко І. В., Феденко В. С., Алексєєва А. А. Суми: ФОП Цьома С.П., 2018. 186 с.
4. Кохно Н. А., Курдюк А. М. Теоретические основы и опыт интродукции древесных растений в Украине. Ичня: ПП Формат, 2010. 210 с.
5. Лихолат Ю. В., Григорюк І. П. Використання дерноутворюючих трав для діагностики рівня забруднення навколишнього середовища важкими металами. Доповіді Національної академії наук України. К., 2005. № 8. С. 196-200.
6. Насіннєве та вегетативне розмноження представників роду Berberis L. Боброва О.М., Лихолат Ю.В., Григорюк І.П., Алексєєва А.А. Дніпропетровськ: ДНУ, 2016. 14 с.
7. Analysis of the alien flora of Dnipropetrovsk Province. Baranovski B., Khromykh N., Karmyzova L., Ivanko, Lykholat Y. Biological Bulletin of Bogdan Chmelnitskiy Melitopol State Pedagogical University. 2016. 6 (3). Р. 419–429.
8. Antioxidant Activities, Total Flavonoid and Total Phenolic Contents of Whole Plant of Kyllinga Erecta Shumach. Augustus O., Janet J., Ebenezer T., Ogboma U. Journal of Food and Nutrition Research. 2015. 3(8). P. 489–494.
9. Bioclimatic limits and range shifts of cold-hardy evergreen broadleaved species at their northern distributional limit in Europe. Berger S., Söhlke G., Walther G.-R., Pott R. Phytocoenologia. 2007. 37. P. 523-539.
10. Effect of traditional agriculture echnology on communities of soil invertebrates. Andrusevich K.V., Nazarenko M.M., Lykholat T.Yu., Grigoryuk I.P. Ukrainian journal of Ecology. 2018. 8(1), 33–40.
11. Enzymes and Peroxidase Isoforms Variation in the Dormant Buds of Fruit Plants Introduced in the Steppe Zone. Kabar A., Khromykh N., Shupranova L., Lykholat Y Agrobiodiversity for improving nutrition, health and life quality. Nitra: Slovak University of Agriculture in Nitra, November, 2016. P. 155-159.
12. Lykholat O. A., Grigoryuk I. P., Lykholat T. Y. Metabolic effects of alimentary estrogen in different age animals. Annals of Agrarian Science. 2016. 14 (4). P. 335–339.
13. Lykholat E. A., Chernaya V. I. Parameters of peroxidation and proteolysis in the organism of the liquidators of Chernobyl accident consequences. Укр. біохім. журн. 1999. 71, 3. P. 82-85.
14. Pulido R., Bravo R., Saura-Calixto, F. Antioxidant activity of dietary polyphenols as determined by a modified ferric reducing/antioxidant power assay. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2000. 48. P. 3396–3402.
15. Pyśek P., Richardson D. M. Invasive Species, Environmental Change and Management, and Health. Annu. Rev. Environ. Resour. 2010. 35. Р. 25-55.
16. Studying Of 2-((5-R-4-R1-4H-1,2,4-Triazole-3-Yl)Thio)Acetic Acid Salts Influence On Growth And Progress Of Blackberries (KIOWA Variety) Propagules. Shcherbyna R. O., Danilchenko D. M., Parchenko V. V., Panasenko O. I., Knysh E. H., Khromykh N. O., Lykholat Y. V.Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Science. 2017, 8, 975. P. 975-979.
17. Yermishev O., Lykholat O. Lykholat O. Effect of alimentary synthetic estrogen on cell compensatory mechanisms in rats of different ages. BIOLOGIJA. 2017. Vol. 63. No. 2. P. 152–159.
Опубліковано
2018-11-29
Розділ
Articles