Рослинний покрив на згарищах арени ріки Самари в межах державного підприємства «Новомосковський військовий лісгосп»


  • V. N. Vdovychenko
  • D. S. Ganzha
Ключові слова: пірогенні сукцесії, лісова пожежа, рослинний покрив, екологічна ніша

Анотація

Досліджено рослинний покрив на території Державного підприємства «Новомосковський військовий лісгосп» на ділянках, що  зазнали негативного впливу низових лісових пожеж за останні 10 років та був запущений процес пірогенних сукцесій. При дослідженні проводився детальний опис відповідно до типології Бельгарда О. Л. Було помічено, що екологічну нішу, яка звільнилась під впливом низової пожежі, активно освоюють трав’янисті рослини, переважно злакові. Дані дослідження показують певні закономірності пірогенних сукцесій і дають можливість прогнозувати такі зміни на інших ділянках та проводити відповідні заходи щодо лісовідновлення, лісорозведення, догляду за лісовими культурами та інших лісогосподарських заходів.

Посилання

1. Національна доповідь про стан техногенної та природної безпеки в Україні.https://undicz.dsns.gov.ua/ua/Nacionalna-dopovid-pro-stan-tehnogennoyi-ta-prirodnoyi-bezpeki-v-Ukrayini.html
2. Проект організації та розвитку лісового господарства державного підприємства «Новомосковський військовий лісгосп» Дніпропетровської області. Вільнянське лісництво. Таксаційний опис. 2010. 213 с.
3. Бельгард А.Л. Лесная растительность юго-востока УССР. К.: КГУ, 1950. 263 с.
4. Кучеревський В.В. Атлас рідкісних і зникаючих рослин Дніпропетровщини. К.: Фітосоціоцентр, 2001. 360 с.
5. Растительный и почвенный покров Присамарья Днепровского / Алексеев Ю.Е., Бельгард А.Л., Губанов И.А. и др. Д.: ДГУ, 1986. 64 с.
6. Тарасов В.В. Флора Дніпропетровської та Запорізької областей. Судинні рослини. Біолого-екологічна характеристика видів. Д.: Вид. ДНУ, 2005. 276 с.
7. Червона книга України. Рослинний світ. К.: Вид. «Глобалконсалтинг», 2009. 912 с.

Переглядів анотації: 665
Завантажень PDF: 534
Опубліковано
2019-09-04
Розділ
Articles