Властивості плодів рослин роду Sorbus за вегетації в умовах степового клімату
Ключові слова:
горобина, плоди, морфометричні показники, поліфеноли, флавоноїди, антибактеріальна активність
Анотація
Робота висвітлює важливість рослинних ресурсів як основи сталості екосистем, збагачення їх біорізноманіття та надання фітомеліоративних сервісів, а також як вагомої складової оздоровлення і продовольчої безпеки населення, що визначає необхідність їх раціонального використання. Поряд із екологічними аспектами цінності рослинних ресурсів важливою складовою є також їх унікальний фітохімічний склад, що слугує джерелом виявлення нових біологічно активних речовин. Поширений у північній півкулі род Sorbus L. (горобина) представлений у флорі України природними та інтродукованими видами, які добре відомі в етномедицині, але недостатньо повно вивчені для ефективного використання рослинного матеріалу. У роботі досліджено закономірності впливу едафічних і кліматичних умов під час вегетації в степовій зоні на характеристики плодів рослин горобини. Наведено показники температурного режиму і рівня опадів у період формування і дозрівання плодів (липень – вересень) упродовж 2022–2024 років. Надано характеристику фізико-хімічних особливостей ґрунтів Ботанічного саду ДНУ імені Олеся Гончара на тих ділянках, де ростуть рослини роду Sorbus L. Порівняльний аналіз морфометричних показників плодів у 2022–2024 роках виявив зниження маси сухих плодів горобини за високих температур повітря і значного дефіциту вологи під час дозрівання плодів у 2024 році. Найбільше зниження сухої маси зафіксовано для плодів S. domestica (у 3,9 разу; P ˂ 0,05), тоді як у плодів рослин S. torminalis показник зростав у 1,3 разу. Усереднений показник вологості плодів горобини знижувався від 51,95 % у 2022 році до 50,30 % у 2023 році та до найменшого (46,83 %) у 2024 році. Показано зниження загального вмісту поліфенолів у плодах горобини в 2024 році, порівняно з попередніми роками, найбільше (вдвічі) у плодах рослин S. hybrida і S. aria, найменше (на 13–20 %) – у плодах S. latifolia і S. torminalis. Накопичення флавоноїдів у плодах усіх рослин у 2024 році відбувалось на найнижчому рівні за роки досліджень, особливо в плодах S. latifolia, S. aucuparia і S. torminalis. Отримані результати свідчать, що вміст вторинних метаболітів у плодах рослин горобини є результатом реалізації генетичного потенціалу видів у певних едафічних і кліматичних умовах періоду вегетації, тому може слугувати прогностичним маркером для отримання кращого рослинного матеріалу. Етанолові екстракти плодів горобини демонстрували антибактеріальну й протигрибкову активність як проти музейних культур, у тому числі грамнегативних бактерій Klebsiella pneumoniae В920, так і проти стійких до антибіотиків клінічних штамів грам-позитивних бактерій Staphylococcus epidermidis та диплоїдного грибка Candida albicans. Отримані результати вказують на високий антимікробний потенціал плодів горобини, який потребує подальших досліджень.Посилання
- Іванько, І. А., Кабар, А. М., Голобородько, К. К., Дідур, О. О. (2024). Мікрокліматичні ефекти насаджень інтродукованих деревних видів у міському середовищі. Екологія та ноосферологія, 35(1), 22–27.
- Маркін, О. М., Криворучко, О. В. (2020). Визначення фенольних сполук у горобини плодах. Медична та клінічна хімія, 22(3), 68–73.
- Мельниченко, Н. В. (2008). Критико-систематичний аналіз роду Sorbus Науковий часопис НПУ імені М.П. Драгоманова, 20(2), 11–15.
- Опанасенко, В. Ф., Зайцева, І. О. Путівник по ботанічному саду ДНУ. Дніпропетровськ: РВВ ДНУ, 2008. 112 с.
- Товчига, О. В., Маркін, О. М., Штриголь, С. Ю., Криворучко, О. В. (2020). Дослідження хімічного складу екстрактів листя горобини звичайної та їх впливу на обмін глюкози і видільну функцію нирок у щурів. Клінічна фармація, 24(1), 26–34.
- Федорончук, М. М. (2022). Чекліст флори України. 4: родина Rosaceae (Rosales, Angiosperms). Чорноморський ботанічний журнал, 18(4), 305–349.
- Álvarez-Martínez F. J., Barrajón-Catalán E., Herranz-López M., & Micol V. (2021). Antibacterial plant compounds, extracts and essential oils: An updated review on their effects and putative mechanisms of action. Phytomedicine, 90,
- Arvinte, M., Senila, L., Becze, A., & Amariei, S. (2023). Rowanberry – A Source of Bioactive Compounds and Their Biopharmaceutical Properties. Plants (Basel), 12(18), 3225.
- Aurori, , Niculae, M., Hanganu, D., Pall, E., Cenariu, M., Vodnar, D. C., Fiţ, N., & Andrei, S. (2024). The Antioxidant, Antibacterial and Cell-Protective Properties of Bioactive Compounds Extracted from Rowanberry (Sorbus aucuparia L.) Fruits In Vitro. Plants, 13(4), 538.
- Bailie, A., Renaut, S., Ubalijoro, E., Guerrero-Analco, J.A., Saleem, A., Haddad, P., Arnason, J. T., Johns, T., & Cuerrier, A. (2016). Phytogeographic and genetic variation in Sorbus, a traditional antidiabetic medicine – adaptation in action in both a plant and a discipline. Peer J. 2016, 2, e2645.
- Bertram, C., & Rehdanz, K. (2015). The role of urban green space for human well-being. Ecological Economics, 120, 139–152.
- EUCAST Disk Diffusion Method for Antimicrobial Susceptibility Testing - Version 5.0 (January 2015). http://www.eucast.org/
- Faria, M., Bertocco, T., Barroso, A., Carvalho, M., Fonseca, F., Delerue Matos, C., Figueiredo, T., Sequeira Braga, A., Valente, T., & Jiménez-Ballesta, R. (2023). A comparison of analytical methods for the determination of soil pH: case study on burned soils in Northern Portugal. Fire, 6(6), 227.
- Hardie, M., & Doyle, R. (2012). Measuring soil salinity. Methods in molecular biology, 913, 415–425.
- Hukkanen A. T., Pӧlӧnen S. S., Kӓrenlampi S. O., & Kokko H. I. (2006). Antioxidant capacity and phenolic content of sweet rowanberries. Journal of Agricultural Food Chemistry, 54(1), 112–119.
- Jin, S., Kim, K. C., Kim, J. S., Jang, K. I., & Hyun, T. K. (2020). Anti-melanoma activities and phytochemical compositions of sorbus commixta fruit extracts. Plants (Basel), 9(9), 1076.
- Khromykh, N. O., Sklyar, T. V., & Liashenko, O. V. (2024). Antimicrobial potential of bark extracts of the genus Sorbus Ukrainian Journal of Natural Sciences, 8, 7–13.
- Küpeli Akkol, E., Gürağaç Dereli, F.T., Taştan, H., Sobarzo-Sánchez, E., & Khan, H. (2020). Effect of Sorbus domestica and its active constituents in an experimental model of colitis rats induced by acetic acid. Journal of Ethnopharmacology, 251,
- Liashenko, V., Khromykh, N. O., & Lykholat, Y. V. (2023). Resource potential of the genus Sorbus L. plants as source of metabolites with anti-inflammatory activity. Екологічні науки, 6 (51), 113–116.
- Liu, W., Li, H., Xu, H., Zhang, X., & Xie, Y. (2023). Spatiotemporal distribution and driving factors of regional green spaces during rapid urbanization in Nanjing metropolitan area, China. Ecological Indicators, 148, 110058.
- Lykholat, Y. V., Didur, O. O., Khromykh, N. O., Davydov, V. R., Borodai, Y. S., Kravchuk, K. V., & Lykholat, T. Y. (2021). Comparative analysis of the antioxidant capacity and secondary metabolites accumulation in the fruits of rowan (Sorbus aucuparia) and some closely related species. Ecology and Noospherology, 32(1), 38.
- Lykholat, Y. V., Liashenko O.V., & Khromykh, N. О. (2023). Phytochemical study of leaves and inflorescences of two genus Sorbus species native for the Ukrainian flora. Ecology and Noospherology, 34(1), 19–22.
- Pękal,, & Pyrzynska, K. (2014). Evaluation of aluminum complexation reaction for flavonoid content assay. Food Analytical Methods, 7, 1776–1782.
- Pranskuniene, Z., Ratkeviciute,, Simaitiene, Z., Pranskunas, A., & Bernatoniene, J. (2019). Ethnobotanical study of cultivated plants in Kaisˇiadorys District, Lithuania: possible trends for new herbal-based medicines. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2019. ID 3940397.
- Rutkowska, M., Owczarek, A., Kolodziejczyk-Czepas, J., Michel, P., Piotrowska, D. G., Kapusta, P., Nowak, P., & Olszewska, M. A. (2019). Identification of bioactivity markers of Sorbus domestica leaves in chromatographic, spectroscopic and biological capacity tests: Application for the quality control. Phytochemical Letters, 30, 278–287.
- Sak, K., Jürisoo, K., & Raal, A. (2014). Estonian folk traditional experiences on natural anticancer remedies: From past to the future. Pharmaceutical Biology, 52(7), 855–866.
- Sarv, V., Venskutonis, P. R., & Bhat, R. (2020). The Sorbus spp. – Underutilised Plants for Foods and Nutraceuticals: Review on Polyphenolic Phytochemicals and Antioxidant Potential. Antioxidants (Basel), 9(9), 813.
- Singleton, L., Orthofer, R., & Lamuela-Raventos, R. M. (1999). Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods in Enzymology, 299, 152–178.
- Sołtys, A., Galanty, A. & Podolak, I. (2020). Ethnopharmacologically important but underestimated genus Sorbus: a comprehensive review. Phytochemistry Reviews, 19, 491–526.
- Tas, A., Gundogdu, M., Ercisli, S., Orman, E., Celik, K., Marc, R. , Buckova, M., Adamkova, A., & Micek, J. (2023). Fruit Quality Characteristics of Service Tree (Sorbus domestica L.) Genotypes. ACS Omega, 8(22), 19862–19873.
- Tahirovic, A., Mehic, E., Kjosevski, N., & Bašic, N. (2019). Phenolics content and antioxidant activity of three Sorbus species. Bulletin of Chemists and Technologists of Bosnia and Herzegovina, 53, 15–21.
- Zymone, K., Raudone, L., Žvikas, V., Jakštas, V., & Janulis, V. (2022). Phytoprofiling of Sorbus L. Inflorescences: A Valuable and Promising Resource for Phenolics. Plants (Basel), 11(24), 3421.
Переглядів анотації: 35 Завантажень PDF: 22
Опубліковано
2024-12-30
Номер
Розділ
Articles